Roční zpravodaj z luk a hájů Albrechtických

21.10.2015 18:04

Myslivosti zdar,

měsíc s měsícem se sešel a já trnu při pohledu na datum posledního přidaného článku. Je to skoro přesně rok, co jsem zde byl naposledy schopen přidat nějaký článek, ale jak vždy říkám, lepší někdy než nikdy.

Tak co se tedy u nás za ten rok odehrálo? Spousta, ale já se zde zmínim alespoň o tom nejdůležitějším.

 Vše to začalo říjnovou svatbou Františka a Alenky Skotnicových. Byla to krásná svatba doprovázena mysliveckými poctami a tradicemi.

Další událostí stojící za zmíňku byl jistě myslivecký ples konaný v únoru loňského mysliveckého roku. Ples byl již tradičně velmi kladně hodnocen. Přátelské prostředí, výborná hudba, bohatá tombola a program příjemný oku. Toď základ každé dobré zábavy. Nadcházející ples se chystá v podobném termínu, jak byl ten minulý, proto si raději včas zajistěte lístky, ať se dostane i na vás.

 

Měsíce březen a duben jsme věnovali přednáškám ve školkách a školách. Navštívili jsme Albrechtickou MŠ A ZŠ. Dokonce jsme byli pozváni do jedné Ostravské mateřské školky, kde měli zájem dozvědět něco málo o myslivosti. Mít možnost, pohladit si psy, ošahat si paroží a škáru z divočáka. Děti měly i možnost vidět a dokonce se zúčastnit nácviků vleček se srstnatou zvěří, které krásně vypracoval Kazan.

 Před zahájením lovecké sezóny na spárkatou zvěř je potřeba, aby si každý myslivec zkontroloval zbraň, nejlépe ji pro jistotu nastřelil a ověřil si tak nejen svou přesnost, ale taky bezvadnost zbraně. A tak se naši členové sdružení poctivě zůčastnili kulových střeleb.

Musím zde zmínit i velkou údálost u našeho člena Jiřího Vykruta, jemuž se narodil v jeho chovatelské stanici od Těrlické hráze tzv. "áčkový" vrh. Narodilo se mu 7 nádherných kuliček Českých Fousků.

A snad nejaktuálnější zpráva z kynologického prostředí. Díky aktivitě naší kynologické referentky (dále KR) se hned 3 psi zůčastnili loveckých zkoušek a všichni uspěsně dokončili. Nejprve se v Šenově konaly barvářské zkoušky, kterých se zúčastnil Marek Daňhel s fenou Aris z AmberHill a dokončili v I. ceně. Těchto zkoušek se zůčastnila i má osoba s fenou Nora Od jaslůvky. Zkoušky jsme úspěšně vykonali v ceně II. Dále se s námi zúčastnil zkoušek i myslivecký hospodář ze sousedního MS se svou fenou jagdteriéra "eny" a dokončili taktéž v II. ceně. A o týden později se konaly podzimní zkoušky v Košatce. Na tyto zkoušky se připravovala naše KR Alžběta Szwedová s fenkou Perry Dark od Štípek. A zjevně se připravily výborně jelikož obstály v II.ceně a získali loveckou upotřebitelnost. Chci všem mým kolegům ještě jednou pogratulovat a popřát i další kynologické úspěchy.